Fotograaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
 

Een fotograaf is iemand die (in het bijzonder beroepshalve) foto's maakt met een fototoestel.

Kort na de uitvinding van de fotografie namen fotografen de plaats in van rondreizende kunstschilders, om de mensen in het gehele land te vereeuwigen. Deze rondreizende fotografen namen hun apparatuur, inclusief de materialen om hun glasplaten te ontwikkelen, en soms zelfs een leren tent als donkere kamer, mee op reis.

Toen het fototoestel ook voor gewone mensen betaalbaar en bruikbaar was geworden, verdween de rondreizende fotograaf, met uitzondering van de landschapsfotograaf. In de grotere plaatsen vestigden zich fotografen die mensen portretteerden, in eerste instantie uitsluitend voor familieportretten, maar naderhand ook voor het gebruik op identiteitsbewijzen.

 

Portretfotograaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie 
 
 

Een portretfotograaf is een fotograaf die zich specifiek bezighoudt met portretten.

Portretfotografen hebben het menselijk gelaat als onderwerp. Soms maken zij een zorgvuldig geënsceneerd studioportret, soms een simpele pasfoto. Ook de mens in een bijzondere omgeving kan tot het portfolio van de portretfotograaf behoren.

Vaak werken portretfotografen in opdracht, voor tijdschriften, voor bekende personen, of in het algemeen voor mensen die portretfotos nodig hebben.